donderdag 28 juli 2016

Het tapijt van Bayeux

019 Tapisserie Bayeux

Het tapijt van Bayeux vertelt het verhaal van de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar. Het tapijt is 70 meter lang en 50 cm hoog. Het hangt tegenwoordig in een speciaal voor het tapijt ingerichte gang in het voormalige Groot-Seminarie.

Oorspronkelijk hing het tapijt in de kathedraal van Bayeux.

023 Kerk Bayeux


Hieronder een aantal fragmenten die het verhaal van het tapijt in grote lijnen weergeven.Koning Edward geeft graaf Harold de opdracht om naar Normandië te gaan met Willem de Veroveraar om de overeenkomst te bevestigen waarin is vastgelegd dat Willem na de dood van Edward koning van Engeland wordt. Edward vertrekt met zijn gevolg naar de kust, waar hij aan boord gaat van het schip dat hem naar Normandië zal brengen. Door een storm komt het schip op de verkeerde plaats aan en hij wordt gevangen genomen door Guy de Ponthieu.Willem weet graaf Harold vrij te krijgen. Het is niet bekend of er losgeld is betaald. Hierboven is de overhandiging van Harold aan Willem te zien. 


Willem en Harold werden goede vrienden en Willem probeerde zelfs Harold te overtuigen van zijn recht op de Engelse troon.Harold zweert op twee reliekschrijnen trouw aan Willem.Koning Edward uit zijn laatste wil op zijn sterfbed. Priesters en dienaren leggen hem af.Het lichaam van Edward wordt naar de Sint-Pieterskerk gedragen.De kroning van Harold, die zwaard en scepter in ontvangst neemt.
Hierboven signaleren astrologen een komeet, een voorteken van onheil voor Harold.
De komeet die in de bovenhoek is te zien is vermoedelijk de komeet van Halley die in maart 1066 was te zien. Dit is de oudst bekende afbeelding van de komeet. Er zijn wel eerdere waarnemingen beschreven in 164 voor Christus in Babylon.Hierboven wordt de vloot gebouwd waarmee Willem in Engeland wil landen.Wapens en wijn worden aan boord gebracht.De vloot zeilt naar Engeland.Normandische spionnen komen Hertog Willem op de hoogte stellen van de gebeurtenissen die zich na de dood van Edward afgespeeld hebben.
De ontscheping van de paarden.Een wachter komt naar Willem en stelt hem op de hoogte van de troepenbewegingen van Harold. Een huis, dat het leger zou kunnen hinderen, wordt in brand gestoken.Willem spoort zijn troepen aan om heldhaftig te strijden.
Hier worden de broers van Harold gedood en uiteindelijk wordt het hele leger van Harold in de pan gehakt.

Sommige boogschutters worden met harnas afgebeeld, andere zonder. Bekend is dat de wapenuitrusting van de doden en gewonden werd verwijderd. Mogelijk wil men op deze manier aangeven dat er ook tijdens de gevechten werd geplunderd.Harold wordt dodelijk getroffen door een pijl in zijn rug.Na afloop van de slag bij Hastings in 1068 wordt Willem, hertog van Normandië, Willem de veroveraar, koning van Engeland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten