dinsdag 26 juli 2016

Groeninge museum

003 Jan van Eyckplein vanaf bruggetje
016 Spiegelrei

De ochtend van dag twee zijn we begonnen met een korte wandeling door Brugge. Het mooie vrijwel windstille weer zorgde voor schilderachtige weerspiegelingen in het water.

015 Iets verderop bij Jan van Eyckplein vanaf bruggetje

Rozenhoedkaai

024 Rozenhoedkaai027 Eenden025 Rozenhoedkaai

De bocht bij de Rozenhoedkaai hierboven is waarschijnlijk het meest gefotografeerde stukje Brugge. We zijn gaan ontbijten bij het Eekhoetje in de Eekhoutstraat. Op deze mooie zomerochtend konden we op de binnenplaats achter het restaurant zitten. De jongeman die het ontbijt serveerde sprak vrijwel uitsluitend in verkleinwoordjes. We konden een koffietje of een theetje nemen bij ons ontbijtje. Het was een leuke plek om te ontbijten. De rest van de dag was een mengsel van de toerist uithangen in Brugge en het opzoeken van een aantal filmlocaties.


Groeninge museum

042 Groeninge museum

We hebben na het ontbijt het nabijgelegen Groeninge museum bezocht. De collectie van het Groeninge museum laat een overzicht zien van zes eeuwen Vlaamse schilderkunst. Een groot deel van de schilders heeft kortere of langere tijd in Brugge gewoond en gewerkt.

044 Groeninge museum


Een voorbeeld daarvan is de in Brugge geboren Antonius Claeissens (1536 - 1613) en zijn Mars, omringd door de Kunsten en Wetenschappen, overwint de Onwetendheid. Dit schilderij is oorspronkelijk gemaakt voor het stadhuis.

046 Groeninge museum
Datzelfde geldt voor Het Oordeel van Cambyses waarvan hierboven het nogal gruwelijke tweede deel is te zien. Dit is geschilderd door de in Brugge overleden Gerard David.

051 Groeninge museum

Bij deze ouwe meuk is lang niet altijd bekend of met zekerheid vast te stellen wie de schilder is. Dat geldt bijvoorbeeld voor De roeping van Jakobus en Johannes. Op het bordje dat ernaast hangt staat dan netjes Onbekende meester.
Het Groeninge museum is geen heel groot museum waar je heel veel tijd voor uit moet trekken, maar het is zeker de moeite waard om even een rondje door het museum te doen als je in Brugge bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten