donderdag 28 juli 2016

Stranden van Normandië

Arromanches-les-Bains

040 Arromanches-les-Bains

Na ons bezoek aan Bayeux, de eerste wat grotere stad die in 1944 werd bevrijd. De stad is in die periode enkele dagen hoofdstad van het bevrijde Frankrijk geweest. Wij zijn vanuit Bayeux naar de stranden gegaan waar de geallieerden aan land zijn gekomen. Bij Arromanches-les-Bains is in 1944 na de landing van de geallieerden de (tijdelijke) Mulberryhaven aangelegd om de troepen die aan land waren gekomen te blijven bevoorraden en groot materieel aan land te kunnen brengen.

048 Museum Arromanches-les-Bains


Er is bij het strand ook een D-Day museum gevestigd.
De restanten van de haven zijn nog zichtbaar op het strand en in het water.

024 Arromanches-les-Bains039 Arromanches-les-Bains043 Arromanches-les-Bains028 Arromanches-les-Bains030 Arromanches-les-Bains


Op het strand een mengeling van badgasten en bezoekers die er waren vanwege de historie van het strand.

026 Arromanches-les-Bains044 Arromanches-les-Bains042 Arromanches-les-Bains

Omaha Beach

065 Omaha Beach

Het is niet zover rijden van Arremanches-les-Bains naar Omaha Beach, maar we hebben er toch een hele tijd over gedaan vanwege een tussenstop bij een garage. De auto gaf aan dat er olie bijgevuld moest worden, we stopten dus even bij een garage om de olie te laten bijvullen. Daarna bleef de auto de melding geven dat er olie bijgevuld moest worden. Uiteindelijk bleek er toch niets aan de hand te zijn en konden we doorrijden. Bij Omaha Beach bestaan de herinneringen aan de oorlog uit enkele monumenten en in de duinen ligt een oorlogskerkhof.
Onder de militairen die hier zijn geland bevond zich ook de schrijver Ernest Hemingway. Tijdens een eerdere reis in 1999 bezochten we het huis in Key West waar Hemmingway woonde van 1928 tot 1936.

Florida_0056 Huis Hemmingway, Key West (Fl, 1999)


Het monument hieronder gedenkt de vele slachtoffers die aan de kant van de geallieerden vielen bij de landing op dit strand. Ruim 2000 Amerikanen kwamen bij de landing om het leven.

062 Omaha Beach061 Omaha Beach

Monument Les Braves


064a Omaha Beach049a Omaha Beach


Het Monument Les Braves staat in het midden van Omaha Beach. Op een plaquette staat de volgende toelichting van de maker van het monument:

Ik heb dit gecreëerd om de moed van deze mensen te eren:
Zonen, echtgenoten en vaders, wie hun leven in gevaar brachten en vaak hun leven offerden met de hoop de Fransen te bevrijden.

Les Braves bestaat uit drie elementen:

  • De vleugels van hoop
  • Sta op, vrijheid!
  • De vleugels van broederschap

051 Omaha Beach
055 Omaha BeachDe vleugels van hoop
056 Omaha BeachSta op, vrijheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten