vrijdag 29 juli 2016

Mont Saint-Michel

De volgende ochtend hadden we gereserveerd voor een bezoek aan het eiland. We zijn vanuit het hotel naar het eiland gelopen. In het water stond een kleine zilverreiger.

096 Kleine zilverreiger016 Kleine zilverreiger


Mont Saint-Michel is één van de drukst bezochte toeristische attracties in Frankrijk en vanwege de recente aanslagen was er dan ook relatief veel beveiliging. Er liepen ook een aantal militairen rond.

011 Mont Saint-Michel013 Mont Saint-Michel

Toen we aankwamen bij de ingang van Mont Saint-Michel begon het hard te regenen. We zijn daarom eerst even op een overdekt terras koffie gaan drinken. Vervolgens zijn we omhoog gelopen om de abdij te bezoeken. De smalle en drukke straatjes zijn een aaneenschakeling van souvenir winkels, derderangs musea en vreettenten. Het is jammer dat zo'n mooie plek zo verziekt is. Gelukkig is de abdij zelf wel de moeite waard. Bovendien heb je tijdens het bezoek aan de abdij op een aantal punten mooi uitzicht over de omgeving. 
In de rij bij de kassa zagen we een grote klauw over de muur hangen en een stukje verderop zat een adelaarskop verstopt.

020 Klauw023 Vogelkop

Hieronder het entreekaartje.Al snel stonden we op een terras met prachtig uitzicht op de omgeving met wadlopers en ruiters in de buurt van de abdij.


018 Paarden op strand034 Uitzicht vanaf Mont Saint-Michel

Hieronder de weg tussen het getijdeneiland en het vaste land.

024 Uitzicht vanaf Mont Saint-Michel

Op de volgende foto staan links van het kanaal een aantal hotels en restaurants. Ze liggen handig dichtbij Mont Saint-Michel, maar het is wel een totaal sfeerloze omgeving die er bij regenachtig weer buitengewoon treurig uitziet.

026 Uitzicht vanaf Mont Saint-Michel
040 Kerk Mont Saint-Michel

Op de torenspits van de abdijkerk staat een beeld van de aartsengel Gabriël, die vaak met zwaard en weegschaal wordt afgebeeld. Volkstradities hebben van Gabriël de beschermheilige gemaakt van ridders en alle ambachten die met wapens en weegschalen te maken hebben, bijvoorbeeld bakkers.

031 Beeld op top
028 Uitzicht vanaf Mont Saint-Michel038 Uitzicht vanaf Mont Saint-Michel074 Wandelaars063 Voorplein Mont Saint-Michel

Vanaf het terras voert de rondleiding naar de abdijkerk, waar net een mis aan de gang was.

042 In kerk050 Kloostergangen Mont Saint-Michel

De volgende plek die je bezoekt is de kruisgang die de verbinding vormt tussen diverse delen van het klooster en die ook als meditatie ruimte diende. Ze hadden er een spiegelbol neergezet, de bedoeling was niet helemaal duidelijk, maar het gaf wel een grappig effect.

054 Kloostergangen Mont Saint-Michel051 Kloostergangen Mont Saint-Michel059 Ruimte met veren Mont Saint-Michel

Na de eetzaal, waar een massa veren aan het plafond was opgehangen kwamen we in een ruimte met erg dikke zuilen. Daar zit overigens weinig symboliek achter. Ze dienen om de kerk te ondersteunen.

061 Ruimte met grote pilaren062 Ruimte met grote pilaren

In een hoek van deze ruimte stond een zwarte madonna.

060 Zwarte Madonnna
065 Trap in klooster069 Ruimte in klooster

De laatste zaal waar je terechtkomt is de ridderzaal. Hier is weer een spiegelbol opgehangen. In de bol kun je zo ongeveer de hele ruimte zien. 

070 Ruimte in klooster077 Klooster

In het parkje rond de abdij zaten een paar putters. 

078 Putter

En zo dicht aan de kust is er altijd wel een meeuw te vinden die even voor de camera wil poseren.

072 Meeuw

Tot slot hebben we nog een stukje rond het eilandje gelopen.

085 Mont Saint-Michel089 Mont Saint-Michel101 Mont Saint-Michel

Kort voor ons bezoek aan Mont Saint-Michel was de tour de France vanuit Mont Saint-Michel vertrokken. Op een gevel hing nog een aankondiging van deze gebeurtenis. Naast het gebouw zie je in de verte Mont Saint-Michel.

103 Mont Saint-Michel + tour 2016

De regen van die ochtend had inmiddels plaats gemaakt voor mooie dreigende luchten.
093 Mont Saint-Michel102 Mont Saint-Michel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten