woensdag 27 juli 2016

Louvre Lens

De derde dag van de reis stond de langste route op het programma. Van Brugge naar Étretat aan de Normandische krijtrots kust. Voor de Franse grens hebben we een tijd in de file gestaan. Bij de grens werden we via een parkeerplaats langs de douane geleid. Sommige auto's werden eruit gepikt voor een controle, wij konden doorrijden.
In Frankrijk zijn we naar de stad Lens gereden voor een bezoek aan de dependance van het Louvre museumOp de tickets stond reclame voor de tentoonstelling RC Lens over de plaatselijke voetbalclub. Dat is het enige deel van het museum dat we hebben overgeslagen.


Van het mooie weer van de eerste twee dagen was niet zoveel meer over. Het was een bewolkte ietwat miezerige dag. Ideaal weer dus voor een museum bezoek.
001 Louvre Lens 002 Louvre Lens

Charles le Brun  We zijn onze rondgang door het museum begonnen bij de tentoonstelling Charles le Brun - schilder van de Zonnekoning. Le Brun was medeoprichter van de Academie Royale de Peinture et de Sculpture die zich richtte op de ontwikkeling van de beeldhouw- en schilderkunst in de 17e en 18e eeuw. Kunstenaars werden hier opgeleid om in dienst van de staat te treden. Ze kregen veel opdrachten van de regering en hebben dan ook een schat aan kunstwerken nagelaten.

005 Louvre Lens006 Louvre LensRuiterportret van kanselier Séguier

009 Louvre Lens012 Louvre Lens015 Louvre Lens


In een ruimte bij de garderobe en de toiletten zat een man die bezig was met de restauratie van een schilderij van Charles le Brun.

039 Louvre Lens restauratie
Folder van het museum

De (semi)permanente collectie


034 Louvre Lens023 Louvre Lens

Het museum heeft niet echt een vaste collectie, maar er is wel een semi-permanente tentoonstelling van werken uit het Louvre. In Parijs worden de werken gerangschikt op thema, in Lens staat alles in één grote ruimte en de ordening is zuiver chronologisch. In het eerste deel is er veel aandacht voor de Egyptenaren en de Romeinen, om vervolgens te eindigen bij de industriële revolutie.
Een fantastisch idee, waarom verzint het Rijksmuseum niet zoiets?

026 Louvre Lens
De ontvangst van een Venetiaanse delegatie in Damascus (1511)
028 Louvre Lens
D'Alembert, schrijver dan de Encyclopédie, een beeld in marmer van Félix Lecomte
029 Louvre Lens
Ixion, koning van de Lapithen, bedrogen door Juno, die hij wilde verleiden van Peter Paul Rubens (1615)
033 Louvre Lens De apostel Matteus en de engel, van Rembrandt van Rijn (1661)
035 Louvre Lens036 Louvre Lens
Na afloop zijn we nog een hapje gaan eten in het cafetaria van het museum omdat we nog een flinke rit voor de boeg hadden tot de eindbestemming van deze dag in Étretat. Dat is niet echt een aanrader, de prijzen suggereren topkwaliteit maar het eten heeft eerder de uitstraling van een schoolkantine. Een soepje moest je zelf ergens in een hoek opwarmen in een magnetron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten