vrijdag 29 juli 2016

Saint Malo

105 Saint Malo115 Saint Malo

Na ons bezoek aan Mont Saint-Michel zijn we naar Saint Malo gereden. Het was de bedoeling om een tussenstop te maken bij de Menhir de Champs Dolent, de grootste menhir van heel Bretagne, maar door wegwerkzaamheden is het niet gelukt om in de buurt van de menhir te komen. En dus zijn we maar meteen doorgereden naar onze eindbestemming voor deze dag, de ommuurde stad aan de noordkust van Bretagne. Je kunt over de muur wandelen met uitzicht op de kleine eilandjes en bouwwerken in zee.

112 Zwemmen in zee


Hoewel het niet zo'n mooi weer was werd er volop gebadderd in Saint Malo. Bekende attractie van Saint Malo is het Fort National op een eilandje voor de kust. We dachten even dat het het eilandje op de foto hieronder was. Maar dat is het Fort du Petit Be. Dit fort werd aan het eind van de zeventiende eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van de Engelsen en de Nederlanders. Bij laag water is het fort bijna altijd te voet bereikbaar.


109 Saint Malo107 Saint Malo  Fort du Petit Be

Als je het fort zo ziet liggen kun je je nauwelijks voorstellen dat je er bij eb te gewoon naartoe kunt wandelen.

118 Saint Malo


Fort National


132 Saint Malo Fort National124 Saint Malo Fort National


Het Fort National werd in 1689 in opdracht van Lodewijk XIV gebouwd op een rotsig eilandje voor de kust van Saint Malo. Tot in de Tweede Wereldoorlog was het fort in gebruik voor de verdediging van Saint Malo. Die oorlog liet ook zien waarom het belang van dit soort verdedigingswerken tegenwoordig niet meer zo groot is. Sain Malo werd zwaar gebombardeerd.
Tegenwoordig is het fort een toeristische attractie.

133 Saint Malo Fort National

Bij eb kun je het eiland te voet bereiken. De foto hierboven laten zien dat dat bij vloed ook mogelijk is, je moet dan wel door het water.

129 Zee bij Saint Malo

Wat verder van de kust ligt het Fort la Conchée. Dit fort is in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel verwoest. De laatste jaren in men voorzichtig begonnen met de restauratie. Je kunt dit fort niet bezoeken.

127 Saint Malo136 Saint Malo

Het gedeelte van de stad dat binnen de muren ligt wordt Intra-Muros genoemd. Het kasteel dat bij één van de toegangspoorten ligt is tegenwoordig deels in gebruik als stadhuis.

139 Saint Malo

Ons hotel lag buiten de stadsmuren, het was ruim 10 minuten lopen naar de ommuurde stad. We zijn 's avonds gaan eten bij restaurant Gilles dat in het Intra-Muros deel van de stad ligt. Een absolute aanrader. Elk gerecht is een schilderijtje op je bord. De bediening was prima, maar werd wat minder vriendelijk toen ik om een kopje cappuccino vroeg. Dat kon natuurlijk niet, een Italiaanse koffie bestellen in een Frans restaurant.

122 Saint Malo Fort National Meeuwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten