zaterdag 30 juli 2016

Château de la HunaudayeDe ruïne van dit Bretonse kasteel dat in de 13e eeuw werd gebouwd voor de grensbewaking kun je tegenwoordig bezoeken. Nadat het kasteel in verval raakte en in 1793 zelfs afbrandde heeft de kasteelruïne in de loop van de 20ste eeuw een beschermde status gekregen. Men is begonnen met de restauratie en sinds 1977 is het kasteel open voor het publiek.
Er zijn veel activiteiten voor kinderen. Bij een bezoek moet je dus rekening houden met gillende als riddertje en jonkvrouwtje verklede medebezoekers.Opmerkelijk: op het toegangskaartje staat een abdij afgebeeld die elders in Bretagne staat.De ingang van het kasteel.

004 Chateau de la Hunaudaye006 Chateau de la Hunaudaye040 Chateau de la Hunaudaye9 Chateau de la Hunaudaye

De ijstoren is de minst gerestaureerde toren van het kasteel. De kelder van deze op het noorden gerichte toren werd gebruikt als koeling, vandaar de naam van de toren. Het deels instorten van deze toren ongeveer honderd jaar geleden heeft ervoor gezorgd dat het kasteel op de monumentenlijst kwam en daardoor is complete verdwijning van het kasteel waarschijnlijk voorkomen.

008 Chateau de la Hunaudaye017 Chateau de la Hunaudaye

De Tour Seigneuriale, de statige toren is gerestaureerd en geeft daardoor een goed beeld van de omvang van de ruimtes in de toren. In deze toren worden activiteiten, vooral voor kinderen, georganiseerd.
025 Chateau de la Hunaudaye028 Chateau de la Hunaudaye

Vanaf de torens kon je uitkijken op de omgeving. Er vlogen erg veel boerenzwaluwen rond. In één van de torens troffen we dit nest aan met twee jongen die bijna klaar zijn om uit te vliegen.

019 Zwaluwnest
020 Chateau de la Hunaudaye

Hieronder nog meer flora en fauna rond het kasteel. Een klaproos, een vergeet-mij-nietje, een zandoog en een witte duif.

015 Bloem013 Bloem023 Witte duif031 Vlinder

Tot slot hebben we nog een rondje langs de buitenkant van kasteel gedaan om vervolgens te vertrekken richting Paimpol, waar ons hotel voor de volgende nacht stond.

002 Chateau de la Hunaudaye
029 Chateau de la Hunaudaye037 Chateau de la Hunaudaye039 Chateau de la Hunaudaye

Onderweg naar Paimpol zijn we bij een tankstation nog even wat gaan eten. Dat hadden we beter niet kunnen doen. Het was niet alleen heel slecht, de man die het eten klaarmaakte was ook nog eens een lompe hufter. In plaats van zoiets als 'meneer u kunt gaan zitten, ik breng het eten aan uw tafeltje' was het zoiets als 'ju ju weg hier bij die balie' en wat boze armgebaren. Een landgenoot die erbij stond zei verbaast 'o, gaat dat hier zo'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten