maandag 8 augustus 2016

De grotten van Han

De volgende dag zijn we begonnen met een flinke rit van ons hotel bij Disneyland Parijs naar Han-Sur-Lesse in België. In Han zijn we gaan lunchen in een uiterst beroerde broodjeszaak, ze hadden niet eens een werkend toilet en het was een enorme bende binnen.
De rivier de Lesse verdwijnt bij Han onder de grond en heeft er een uitgebreid grottenstelsel uitgesleten. De grotten vormen al sinds de achttiende eeuw een toeristische attractie. De rondleiding door de grotten duurt ongeveer anderhalf uur.
Om vanuit het dorpje bij de ingang van de grotten te komen moet je met een trammetje. Afhankelijk van jouw doel, een bezoek aan de grotten, het wildpark of een andere activiteit wordt bepaald in welke tram en in welke wagon je plaats moet nemen. En dan komt er ook nog iemand met een parkiet vragen of je met dat beest op de foto wil. Het is een hoop getut voordat je eindelijk bij de grotten bent. 

09 Grotten van Han
11 Grotten van Han10 Grotten van Han
07 Grotten van Han

Via 508 traptreden loop je in anderhalf uur door de grot. De zalen waar je komt hebben zoals gebruikelijk bij dit soort attracties allerlei al dan niet vergezochte namen. In dit geval kom je onder andere door de Scarabeezaal, Vigneronzaal, Minaretzaal, de Styx, Trofeezaal en de Wapenzaal. In deze laatste zaal wordt een lichtshow gestart die de mooiste plekjes van deze zaal toont. 

16 Grotten van Han25 Grotten van Han

De laatste zaal, de Koepelzaal, is één van de grootste ondergrondse holtes van Europa. De zaal heeft een maximale hoogte van 62 meter, een maximale diagonale afmeting van 145 meter, en een inhoud van 125.000 m3. De Lesse stroomt door de laagst gelegen plekken van de zaal. In de diverse zalen zie je stalagmieten (druipsteenpilaren die omhoog groeien), stalactieten (druipsteenpilaren die vanaf het plafond omlaag groeien) en allerlei vitrageachtige vormen.

33 Grotten van Han43 Grotten van Han
49 Grotten van Han
38 Grotten van Han

Na het bezoek aan de grot zijn we naar ons hotel in het vlakbij gelegen Épavre. Het deel van het hotel waar wij zaten lag naast een koeienstal met als gevolg een 'landelijke' lucht en heel veel vliegen. Er stond een tv die het best is te omschrijven als een museumstuk uit de tijd toen satelliettelevisie nog toekomstmuziek was. Het bier was bij de prijs inbegrepen. Omdat het restaurant van het hotel was volgeboekt zijn we in een stadje iets verderop gaan eten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten