dinsdag 9 augustus 2016
Wildpark Han
Bij de grotten van Han zit ook een wildpark waarin je dieren kunt zien die nu of in het verleden in dit deel van de wereld hebben geleefd. Je kunt het wildpark te voet of met de 'Safari car' bezoeken. Dat laatste is alleen aan te bevelen voor mensen die slecht kunnen lopen en kleine kinderen. Wij hebben de wandeling van 5,5 km gedaan.
De wilde zwijnen mogen natuurlijk niet ontbreken in een dierenpark met dieren uit Noordwest Europa.
De sneeuwuil is een betje een exoot in dit gezelschap. Hij wordt hoogst zelden in Nederland of België waargenomen
De oehoe is één van de grootste uilen ter wereld. Net zoals bij veel andere roofvogels zijn de vrouwtjes wat groter dan de mannetjes. In Nederland komt de oehoe vooral voor in Limburg en de Achterhoek, in België broedt de oehoe vooral in de Ardennen.
De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Europa ingevoerd in Rusland en Duitsland. Door hun grote aanpassingsvermogen hebben ze zich over vrijwel het hele Europese continent verspreid.
Het eerste deel van de wandeling loop je vrij hoog waardoor je hier en daar mooi uitzicht hebt over het park en de omgeving.
In één van de verblijven zaten een heleboel wolven.
Het was een beetje onduidelijk wat de marmot hier deed. Die komen toch echt alleen in het hooggebergte voor boven de 600 m.
Het damhert is natuurlijk een ander verhaal. Deze herten kun je ook in Nederland en België op veel plaatsen tegenkomen.
De Europese wilde kat ziet er uit als een fors uitgevallen huiskat. De kat heeft een dikkere staart en in de vacht zijn wel strepen te herkennen, maar nooit vlekken. Het beest is verwant aan de Schotse wilde kat. In de Ardennen komt de kat ook voor en sinds kort ook weer in Zuid-Limburg. In 2014 zijn er voor het eerst in eeuwen weer wilde katten geboren in Nederland. De kat is ook in Noord Brabant gezien en mogelijk was de poema die in de zomer van 2005 het komkommernieuws in Nederland bepaalde ook een wilde kat.
De vale gier is een aaseter die oorspronkelijk in Nederland en België slechts als dwaalgast voor kwam. Sinds boeren in Zuid-Europa vanwege de gekke-koeienziekte geen kadavers meer op hun landerijen mogen laten liggen, hebben de vogels meer moeite met het vinden van voedsel en trekken daarom ook verder naar het noorden. In deze eeuw zijn er nu al drie keer zoveel gieren in Nederland waargenomen als in de hele twintigste eeuw.
De gevlekte aronskelk is een vrij zeldzame plant die voorkomt in vruchtbare en vochtige loofbossen. De plant is giftig, maar de knollen van de plant kunnen wel gegeten worden.
Hoewel voor het zien van ooievaars in de zomer thuis amper de deur uit hoeven is het toch altijd leuk om deze mooie vogels te zien.
De Poitou ezel is één van de oudste ezelsoorten en een van de zeldzaamste. Zelfs in zijn vaderland Frankrijk is het een zeldzame soort. Fokkers hebben ervoor gezorgd dat het aantal ezels in de afgelopen decennia weer flink is gegroeid zodat de soort voorlopig kan voortbestaan.
Hetzelfde geldt voor het przewalskipaard uit Mongolië. Dit paard was in het wild uitgestorven. Dieren uit dierentuinen zijn onder andere in de Ooijpolder bij Nijmegen uitgezet en vanaf 1990 is het dier weer geïntroduceerd in een natuurpark in Mongolië. Przewalskipaard is waarschijnlijk het beroemdste woord uit het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat elk jaar rond kerst wordt gehouden.
Labels:
2016,
België,
Damhert,
Gevlekte aronskelk,
Han-sur-Lesse,
Marmot,
Oehoe,
Ooievaars,
Pottou ezel,
Przewalskipaard,
Reisverslag België,
Sneeuwuil,
Vale gier,
Wasbeer,
Wilde kat,
Wilde zwijnen,
Wildpark,
Wolven
Locatie:
5580 Han-sur-Lesse, België
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten