dinsdag 9 augustus 2016

Wildpark Han
Bij de grotten van Han zit ook een wildpark waarin je dieren kunt zien die nu of in het verleden in dit deel van de wereld hebben geleefd. Je kunt het wildpark te voet of met de 'Safari car' bezoeken. Dat laatste is alleen aan te bevelen voor mensen die slecht kunnen lopen en kleine kinderen. Wij hebben de wandeling van 5,5 km gedaan.

001 Wilde zwijnen005 Wilde zwijnen


De wilde zwijnen mogen natuurlijk niet ontbreken in een dierenpark met dieren uit Noordwest Europa.


006 Uitzicht wildpark


De sneeuwuil is een betje een exoot in dit gezelschap. Hij wordt hoogst zelden in Nederland of België waargenomen


013 Sneeuwuil008 Sneeuwuil


De oehoe is één van de grootste uilen ter wereld. Net zoals bij veel andere roofvogels zijn de vrouwtjes wat groter dan de mannetjes. In Nederland komt de oehoe vooral voor in Limburg en de Achterhoek, in België broedt de oehoe vooral in de Ardennen.

022 Europese Oehoe024 Europese Oehoe

026 Wildpark Han


De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Europa ingevoerd in Rusland en Duitsland. Door hun grote aanpassingsvermogen hebben ze zich over vrijwel het hele Europese continent verspreid.


032 Wasberen034 Wasberen


Het eerste deel van de wandeling loop je vrij hoog waardoor je hier en daar mooi uitzicht hebt over het park en de omgeving.

036 Uitzicht wildpark038 Uitzicht wildpark herten


In één van de verblijven zaten een heleboel wolven.


041 Wolven046 Wolven054 Wolven


Het was een beetje onduidelijk wat de marmot hier deed. Die komen toch echt alleen in het hooggebergte voor boven de 600 m.


058 Marmot


061 Damherten071 Damherten


Het damhert is natuurlijk een ander verhaal. Deze herten kun je ook in Nederland en België op veel plaatsen tegenkomen.


De Europese wilde kat ziet er uit als een fors uitgevallen huiskat. De kat heeft een dikkere staart en in de vacht zijn wel strepen te herkennen, maar nooit vlekken. Het beest is verwant aan de Schotse wilde kat. In de Ardennen komt de kat ook voor en sinds kort ook weer in Zuid-Limburg. In 2014 zijn er voor het eerst in eeuwen weer wilde katten geboren in Nederland. De kat is ook in Noord Brabant gezien en mogelijk was de poema die in de zomer van 2005 het komkommernieuws in Nederland bepaalde ook een wilde kat.


072 Europese wilde kat076 Europese wilde kat


De vale gier is een aaseter die oorspronkelijk in Nederland en België slechts als dwaalgast voor kwam. Sinds boeren in Zuid-Europa vanwege de gekke-koeienziekte geen kadavers meer op hun landerijen mogen laten liggen, hebben de vogels meer moeite met het vinden van voedsel en trekken daarom ook verder naar het noorden. In deze eeuw zijn er nu al drie keer zoveel gieren in Nederland waargenomen als in de hele twintigste eeuw.


082 Vale gieren086 Vale gieren085 Vale gieren084 Vale gieren083 Vale gieren


De gevlekte aronskelk is een vrij zeldzame plant die voorkomt in vruchtbare en vochtige loofbossen. De plant is giftig, maar de knollen van de plant kunnen wel gegeten worden.


077 Gevlekte aronskelk


Hoewel voor het zien van ooievaars in de zomer thuis amper de deur uit hoeven is het toch altijd leuk om deze mooie vogels te zien.

094 Ooievaars095 Ooievaars

098 Ooievaars


De Poitou ezel is één van de oudste ezelsoorten en een van de zeldzaamste. Zelfs in zijn vaderland Frankrijk is het een zeldzame soort. Fokkers hebben ervoor gezorgd dat het aantal ezels in de afgelopen decennia weer flink is gegroeid zodat de soort voorlopig kan voortbestaan.


106 Poitoi ezel


Hetzelfde geldt voor het przewalskipaard uit Mongolië. Dit paard was in het wild uitgestorven. Dieren uit dierentuinen zijn onder andere in de Ooijpolder bij Nijmegen uitgezet en vanaf 1990 is het dier weer geïntroduceerd in een natuurpark in Mongolië. Przewalskipaard is waarschijnlijk het beroemdste woord uit het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat elk jaar rond kerst wordt gehouden.


112 Przewalski paard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten