donderdag 4 augustus 2016

Grotwoningen en Le Clos Lucé

081 Grotwoning

In het Loiregebied zijn op diverse plaatsen grotwoningen (maisons troglodytes) te vinden. Op de foto een bewoonde grotwoning in Amboise.



In het kasteel Le Clos Lucé heeft Leonardo da Vinci de laatste jaren van zijn leven doorgebracht. Je kunt het gebouw bezoeken en de tuinen van het kasteel. Op de tickets is vooral aandacht voor de tuinen te zien. Dat is dan ook het interessantste deel.

 Tickets

Het was hier erg druk, we moesten een tijdje in de rij staan om binnen te komen. Gelukkig was het weer aardig opgeknapt.

084 Hoofdje bij Clos Luce

120 Hoofdje bij Clos Luce

089 Clos Luce binnen


Boven een fragment van de fresco's in de huiskapel van Anna van Bretagne. De fresco's zijn gemaakt door kunstenaars uit het atelier van Leonardo da Vinci. De voeten van de Maagd steunen op een maansikkel. Ze wordt Virgo Lucis genoemd, maagd van het licht. Mogelijk komt het woord Lucé hier vandaan.
Hieronder een schilderij uit de slaapkamer van Leonardo. Op het schilderij zien we koning Frans I aan het sterfbed van Leonardo.

087 Clos Luce binnen


Hieronder de grote renaissancezaal waar Leonardo zijn bezoekers ontving. Er is weinig of niets origineel in deze zaal, de aankleding uit de vijftiende eeuw van de zaal is 'herschapen'. 

091 Clos Luce binnen


Hetzelfde kan gezegd worden van de zalen waarin maquettes van uitvindingen van Leonardo staan. Ook al ziet deze werktafel eruit alsof Leonardo even is gaan lunchen, hij heeft het zelf zo nooit gezien.

090 Clos Luce binnen


De maquettes die je ziet zijn in feite een voorbode van wat je buiten gaat zien. Veel ontwerpen van Leonardo waren hun tijd ver vooruit. Hier bijvoorbeeld een ontwerp van een fiets en een automobiel.

093 Clos Luce binnen


Het uitzicht vanuit Le Clos Lucé op de Hubertuskapel waar Leonardo begraven ligt.

095 Uitzicht op St Hubertuskapel


108 Tuinen Clos Luce
 


In het park kun je een route volgen waarin het om vijf thema's draait, het licht van gezichten, de schoonheid van het lichaam, de mechanische werking van het leven, de technische intuïties en de ideale stad.
In Divina proportione van Luca Pacioli waarin onder meer regelmatige veelvlakken worden besproken, staan een aantal illustraties van Leonardo da Vinci. Hij is waarschijnlijk de eerste die erin is geslaagd om de figuren zo weer te geven dat je meteen ziet wat de voor en achterkant van de figuren is.

Hieronder een paar figuren op een ansichtkaartje.


098 Tuinen Clos Luce

101 Tuinen Clos Luce


Hierboven het door Leonardo bedachte ontwerp van een sluis en een draaibrug. Sluizen waren in de tijd van Leonardo al bekend in Europa, draaibruggen duiken pas veel later op in het Europese landschap.

105 Tuinen Clos Luce

104 Tuinen Clos Luce


Tussen de bomen zien we de thema´s het licht van gezichten en de schoonheid van het lichaam verbeeld.
Hieronder hangt een ornitopter in de lucht. De mens heeft altijd al willen vliegen en Leonardo bedacht een apparaat waarbij je via hefbomen met handen en voeten vleugels in beweging kunt zetten. Een succes is dit nooit geworden, in 2010 zijn onderzoekers van de universiteit van Toronto erin geslaagd om een ornitopter 19 seconden in de lucht te houden. De ornitopter werd voor de start met een auto de lucht in getrokken.

110 Tuinen Clos Luce


Een opvallend gekleurd insect ergens in een hoek van het park.


117 Insect115 Tuinen Clos Luce

096 Tuinen Clos Luce


De foto hierboven laat het ontwerp van een propeller zien. Verder dan een werktekening met bijbehorende berekeningen is het nooit gekomen. De constructie bestaat uit een platform waarop vier mannen kunnen plaatsnemen. De roterende beweging van de propeller zou het platform van de grond moeten krijgen. Volgens de huidige inzichten zou een dergelijke constructie niet hoog en niet ver komen. 

113 Tuinen Clos Luce


Die avond hebben we gegeten in een restaurant in de straat aan de voet van de Sint Hubertuskapel. Een mooie symbolische plek in dit stadje waar Leonardo overal aanwezig lijkt te zijn ondanks het feit dat hij er slechts drie jaar heeft gewoond en er uit die periode weinig of niets bewaard is gebleven.
063 St Hubertuskapel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten