vrijdag 5 augustus 2016

Kasteel Chambord
Op dag 12 van onze reis stond de route van Amboise naar Versailles op het programma. Onderweg hebben we een lange tussenstop ingelast bij kasteel Chambord. Dit enorme kasteel is een van de mooiste kastelen van Frankrijk.Hierboven de tickets.

001 Kasteel Chambord002 Kasteel Chambord


Vanaf de parkeerplaats loop je eerst naar een gebouw waar je de tickets kunt kopen. In het hoogseizoen is dat aansluiten in lange rijen met gezinnetjes met jengelende kinderen. 
Vervolgens moet je een stuk rond het kasteel open om aan de voorkant bij de ingang te komen. Vanaf een afstandje ziet het kasteel er indrukwekkend uit.

005 Kasteel Chambord

Kenmerkend voor de buitenkant van het kasteel zijn de vele torentjes in verschillende vormen en stijlen.

011 Kasteel Chambord014 Kasteel ChambordDe spiraaltrap van Leonardo da Vinci?

014 Kasteel Chambord

In het centrale deel van het kasteel worden de verdiepingen met elkaar verbonden door een dubbele spiraaltrap. Hier en daar lees je dat die is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci. Echt bewijs lijkt daar niet voor te zijn en in het kasteel zelf wordt er ook niet over gesproken. 

Het was erg druk in het kasteel, zeker rond de wenteltrap. De kunst is om dan een foto te maken waarop het lijkt alsof je vrijwel alleen in het kasteel was. En dat is gelukt.

021 Kasteel Chambord wenteltrap


De trap is een bijzonder bouwwerk. Als twee personen ieder één van de twee trappen nemen, zien ze elkaar via de binnenramen, maar ze zullen elkaar nooit tegenkomen.

041 Kasteel Chambord wenteltrap025 Kasteel Chambord wenteltrap + Arjan

037 Kasteel Chambord binnen wenteltrapHierboven het uitzicht vanaf één van de verdiepingen op de wenteltrap. In het plafond zijn heel veel salamanders verwerkt, het symbool van het kasteel en het wapen van koning Frans I. Frans I is degene die het kasteel heeft laten bouwen als jachtslot. 

032 Kasteel Chambord salamanders
In de Tweede Wereldoorlog werden hier de schatten van het Louvre veilig gesteld. Onder andere de Mona Lisa en de Venus van Milo hebben hier gelegen gedurende de oorlog.

033 Kasteel Chambord binnenSlaapkamer van koning Frans I

028 Kasteel Chambord binnen Kamer van de graaf van Chambord

Op de bovenste verdieping kon je naar buiten. Hier een paar foto's van het uitzicht. In tegenstelling tot bij een aantal andere kastelen stelden de tuinen hier niet zoveel voor.

046 Kasteel Chambord

047 Kasteel Chambord

045 Kasteel Chambord


Ook op deze toren was het symbool van kasteel weer duidelijk aanwezig. De salamander staat symbool voor een aantal zaken. De geest van het vuur, rechtvaardigheid, zuivering en moed. 


043 Kasteel Chambord050 Kasteel Chambord


Aan de buitenkant zat ook een wenteltrap, maar dit was slechts een enkelvoudige trap. Kort voor het vertrek uit het kasteel hebben we op het terras rechtsachter nog een broodje gegeten.

053 Kasteel Chambord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten