woensdag 3 augustus 2016

Kasteel van Chenonceau


Ticket

Hoewel dit kasteel niet direct aan de Loire ligt wordt het wel tot de Loire-kastelen gerekend. Het kasteel ligt over de rivier Cher die een eind verderop uitmondt in de Loire. Zowel het kasteel als de tuinen zijn de moeite waard. Een derde reden voor ons bezoek was dat het kasteel als filmlocatie is gebruikt in Mary, Queen of Scots (1971).

027 Oprijlaan kasteel Chenonceaux


Vanaf de parkeerplaats loop je via een lange oprijlaan naar het kasteel en de tuinen.

030 Kasteel Chenonceaux035 Kasteel Chenonceaux tuinen


Het was een mooie warme middag en hoewel sommige foto's iets anders suggereren, was het er vooral binnen behoorlijk druk. De tuin hierboven is de tuin van Diana van Poitiers, de belangrijkste maîtresse van Koning Hendrik II.

036 Kasteel Chenonceaux049 Kasteel Chenonceaux


De toren op het voorplein heet de Tour des Marques, deze vestingtoren is samen met de put ernaast het enige overblijfsel van het middeleeuwse kasteel dat hier stond. De toren is wel aangepast aan de smaak van de Renaissance.

037 Kasteel Chenonceaux


Op de foto hierboven is te zien hoe het kasteel over de rivier de Cher is gebouwd. Dit is overigens de 'lelijke' achterkant.

043 Tuinen Kasteel Chenonceaux
Hierboven het wapen van Catherine de Médicis, de echtgenote van koning Hendrik II. Ook de maîtresse van de koning, Diana van Poitiers woonde in het kasteel en had veel invloed. Uiteindelijk schonk hij haar zelfs het kasteel. Bij de dood van Hendrik nam Catherine de macht over en zette Diana uit het kasteel. 

Meteen bij de ingang kom je in de kapel van het kasteel.


056 Kapel Kasteel ChenonceauxÉén van de eerste kamers die je daarna ziet is die van de streng katholieke maîtresse van de koning.

059 Kasteel Chenonceaux binnen


Via deze lange gang kom je aan de overkant van de rivier. Bij de uitgang stond iemand kaartjes uit te delen die nodig had om weer terug te komen in het kasteel.

062 Kasteel Chenonceaux binnen


Vanaf deze kant van de rivier heb je het mooiste uitzicht op het kasteel.


067 Kasteel Chenonceaux


Hieronder het uitzicht op de rivier en het uitzicht vanaf de overkant op de tuinen van Catherina de Medici en de Tour des Marques.

072 Uitzicht bij Kasteel Chenonceaux

073 Kasteel Chenonceaux


Het was al laat in de middag en we moesten daarom vrij snel terug naar het kasteel omdat de ingang aan deze kant zou gaan sluiten. De foto van de ingang laat zien hoe druk het hier was.

064 Kasteel Chenonceaux078 Kasteel Chenonceaux met Arjan

074 Kasteel Chenonceaux met Arjan


In één van de zalen hangt een schilderij van het kasteel van Emmanuel de Lansyer uit de negentiende eeuw. In grote lijnen is er sindsdien niet zo heel veel veranderd.


094 Kasteel Chenonceaux binnen


In de salon van Lodewijk XIV hangt een door Rigaud vervaardigd portret van Lodewijk XIV ter herinnering aan het bezoek van Lodewijk in 1650. Dit portret is overigens veel later gemaakt want Lodewijk was in 1650 pas 12 jaar.

085 Kasteel Chenonceaux binnen


In deze ruimte hangt ook het kindje Jezus en Johannes de Doper van Peter-Paul Rubens.

086 Kasteel Chenonceaux binnen

093 Kasteel Chenonceaux binnenHierboven de slaapkamer van Catharina de Medici. De strijd tussen haar en de maîtresse van de koning, Diana van Poitiers speelt een grote rol in de geschiedenis van het kasteel. Maar ook in later tijden hebben vrouwen een belangrijke rol gespeeld in het kasteel van Chenonceau. Een bijzonder geval is Simone Menier die in de eerste wereldoorlog hoofdverpleegster was van het hospitaal dat in het kasteel was gevestigd. Ze heeft er ruim 2000 slachtoffers van de loopgraven verzorgd. Ze staat ook bekend als verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog.
Chenonceau staat daarom ook bekend als het kasteel van de vrouwen.

089 Tuinen Kasteel Chenonceaux


Op de foto hierboven uitzicht op de tuinen van Catharina vanuit het kasteel.

088 Oprijlaan

091 Kasteel Chenonceaux

Het kasteel vanaf de kant van de tuinen van Catharina.

106 Kasteel Chenonceaux108 Kasteel ChenonceauxWe zagen bij het kasteel ook nog deze Atalanta.

111 Vlinder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten