woensdag 3 augustus 2016

Kasteel Saumur


Tickets

Op de ansichtkaart het kasteel gezien vanaf de overkant van de Loire. Al in de elfde eeuw stond hier een slottoren en later was het in bezit hier diverse Franse koningen. Nadat Lodewijk XIV er een gevangenis van maakte raakte het kasteel in verval. In de twintigste eeuw werd het kasteel aangekocht door de stad Saumur. Inmiddels wordt het kasteel al jarenlang gerestaureerd en als je er rondloopt vraag je je af wat er nog over is van het originele kasteel. Veel ruimtes ogen erg nieuw.

006 Kasteel Saumur
003 Kasteel Saumur


Het uitzicht bij het kasteel op de Loire.

001 Uitzicht bij Kasteel Saumur009 Kasteel Saumur008 Kasteel Saumur

017 Kasteel Saumur binnenplaats


Er zit ook nog een Nijmeegs tintje aan dit kasteel. Op een afbeelding in het getijdenboek Les Très Riches Heures du duc de Berry is het kasteel te herkennen zoals het er in de vijftiende eeuw uit moet hebben gezien. Deze afbeelding is deels vervaardigd door de gebroeders van Limburg uit een Nijmeegse schildersfamilie. Vermoedelijk was het niet af toen de broers in 1416 stierven aan de pest. Het is dus door iemand anders afgemaakt.
Het schilderij hieronder is een stilleven van Adriaen van Utrecht (scène in een achtertuin).

015 Kasteel Saumur binnen


Verder vonden we het interieur niet bijster interessant. Ze laten duidelijk zien wat er recent is gerestaureerd en wat er origineel is. Van dat laatste is er niet zoveel.

007 Kasteel Saumur

025 Kasteel Saumur


Het werd weer eens tijd om zelf op de foto te gaan. Allereerst een selfie. Wij maakten dat soort foto's overigens al ver voor het selfie-tijdperk. De andere foto is een beetje een zoekplaatje. Waar is Arjan?

026 Kasteel Saumur selfie024 Kasteel Saumur met Arjan


Voor ons was dit een van de langere routes van de reis. Saumur was slechts een tussenstop. Onze eindbestemming voor deze dag was Amboise, maar we zijn eerst nog naar het kasteel van Chenonceau gereden, op luttele kilometers afstand van Amboise.

018 Kasteel Saumur022 Uitzicht bij Kasteel Saumur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten