dinsdag 2 augustus 2016

De megalieten in LocmariaquerDeze kustplaats bezit een paar indrukwekkende megalithische monumenten, Het ganggraf Table des Marchands, de grootste menhir (in vier stukken) en een 140 meter lange grafheuvel.

 Ticket

Je komt eerst in een bezoekerscentrum annex souvenir winkel waar je een film kunt bekijken. Daarna kun je alleen of met een gids over het terrein lopen. Wij hebben het zonder gids gedaan, meestal zitten die gidsen vol met massa's feitjes, die je weer vergeet en ingestudeerde flauwe grappen. De uitdrukking Less is more is nog niet doorgedrongen tot gidsenland.

54 Locmariaquer menhir56 Locmariaquer menhir


De Grand Menhir Brisé dateert van 4500 v. Chr. en was 20 meter lang en weegt 350 ton. De menhir is vermoedelijk bij een aardbeving omgevallen en in vier stukken gebroken. Het is een raadsel hoe deze menhir hier terecht is gekomen. De steensoort van de menhir komt in de omgeving van Locmariaquer niet voor en de menhir moet dus van kilometers afstand zijn aangevoerd.


61 Locmariaquer Table des Marchand

De Table des Marchands heeft niets met handelaren te maken. Het is een ganggraf uit 3700 v. Chr. We moesten hier een hele tijd wachten omdat er binnen een groep stond met een gids die blijkbaar heel erg veel wist te vertellen over het graf.


59 Locmariaquer Table des Marchand64 Locmariaquer


Tot slot een paar beelden van de grafheuvel Er Grah. Dit monument dreigde in de negentiende eeuw te verdwijnen omdat het als steengroeve werd gebruikt. Tegenwoordig wordt het beschermd en de grafheuvel is gerestaureerd.

65 Locmariaquer Grafheuvel
66 Locmariaquer Grafheuvel
Die avond hadden we een overnachting geboekt in een hotel in Carnac. In hetzelfde gebouw zat een restaurant met een goede reputatie. Omdat Arjan jarig was had ik al vanuit Nederland via Internet geboekt. De verbazing was dus groot toen de onvriendelijke eigenaresse ons meedeelde dat we niet op de lijst stonden voor die avond en dat er ook geen plaats was. Zelfs toen we haar de door haar zelf ondertekende reserveringsbevestiging lieten zien kwamen er geen excuses. Uiteindelijk konden we op hoge barkrukken aan een tafeltje bij de uitgang plaatsnemen. Hopend op goed eten en omdat we niet zo snel een alternatief hadden voor het verjaardagsetentje hebben we het aanbod toch maar aangenomen. Het eten was redelijk, maar niet heel bijzonder. We hebben wel veel lol gehad bij het vooruitzicht dat we dat mens op Tripadvisor helemaal zouden afmaken. En zo geschiede. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten