Amboise ligt op slechts enkele kilometers van het kasteel van Chenonceau. In Amboise stond ons hotel voor de komende twee nachten. We werden in het oude hotel vriendelijk ontvangen door een Nederlandse dame. Onze kamer keek uit op het kasteel van Amboise. Het hotel lag direct naast het kasteel.
We hebben die avond gegeten in het prima restaurant van het hotel, Lounge B. Het vriendelijke personeel was een verademing na onze ervaring een dag eerder in Carnac.
Kasteel van Amboise
In de elfde eeuw ontstond er al een vesting op deze plaats die in de loop der eeuwen steeds verstevigd werd. In de vijftiende eeuw kwam het kasteel in handen van de Franse koningen. Sommige woonden er zelf, anderen lieten er familieleden wonen. Koning Frans de eerste liet in 1515 Leonardo da Vinci naar Amboise komen. Hij bleef drie jaar in Amboise en woonde in het Clos Lucé op een steenworp afstand van het koninklijk paleis.
De schets van het kasteel van Amboise hierboven wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci.
Tickets
Leonardo ligt begraven in de St Hubertuskapel op het terrein van het kasteel van Amboise. Sint Hubertus is de patroonheilige van de jacht. In de toren van de kapel zijn een heleboel geweien verwerkt. Wel een beetje vreemd dat de vegetariër Leonardo da Vinci in de kapel ligt van de beschermheilige van de jacht.
Het was die ochtend regenachtig weer. Het begon te druppen toen we het hotel verlieten en het duurde vervolgens uren voordat het weer droog werd. De foto's zien er daardoor een beetje somber uit. Hier de kapel en de geweien in de toren.
Hoewel er weinig tot niets bewaard is gebleven van de jaren dat Leonardo in Amboise verbleef krijg je zowel in het kasteel als in Clos Lucé de indruk dat Amboise destijds het middelpunt van de wereld was. Het feit dat Leonardo hier was wordt vooral commercieel volledig uitgebuit.
We hebben ook het kasteel zelf bezocht. Hoewel het een relatief belangrijk kasteel is viel de binnenkant een beetje tegen. De bekende oude meubeltjes en schilderijen en je staat vrij snel in de giftshop.
Niet bijster origineel, de lijst in de tuin die je kunt gebruiken om van je foto een schilderijtje te maken. Op de plattegrond stond iets over een verborgen stekelvarken. We hadden de hele muur al afgezocht toen we ontdekten dat het stekelvarken verborgen zat achter de poort in de muur.
Het stekelvarken zit verstopt in de muur in de verte op onderstaande foto.
Op de volgende foto kijk je vanaf het stekelvarken naar het kasteel.
De waterspuwers die aan het kasteel zijn aangebracht doen hun werk op zo'n regenachtige dag.
St Hubertus kapel
Kasteel Amboise
Hierboven de straat naast het kasteel. Het open raam op de foto hoorde bij onze hotelkamer.
Zwarte roodstaart
Bij de St Hubertuskapel zagen we deze zwarte roodstaart, een vogel die zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving en het daarom ook prima doet bij zo'n oud kasteel.
Hierna het kasteel vanaf de overkant van de rivier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten