donderdag 4 augustus 2016

AmboiseAmboise ligt op slechts enkele kilometers van het kasteel van Chenonceau. In Amboise stond ons hotel voor de komende twee nachten. We werden in het oude hotel vriendelijk ontvangen door een Nederlandse dame. Onze kamer keek uit op het kasteel van Amboise. Het hotel lag direct naast het kasteel.

115 Kasteel Amboise

We hebben die avond gegeten in het prima restaurant van het hotel, Lounge B. Het vriendelijke personeel was een verademing na onze ervaring een dag eerder in Carnac.


Kasteel van AmboiseIn de elfde eeuw ontstond er al een vesting op deze plaats die in de loop der eeuwen steeds verstevigd werd. In de vijftiende eeuw kwam het kasteel in handen van de Franse koningen. Sommige woonden er zelf, anderen lieten er familieleden wonen. Koning Frans de eerste liet in 1515 Leonardo da Vinci naar Amboise komen. Hij bleef drie jaar in Amboise en woonde in het Clos Lucé op een steenworp afstand van het koninklijk paleis.
De schets van het kasteel van Amboise hierboven wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci.

TicketsLeonardo ligt begraven in de St Hubertuskapel op het terrein van het kasteel van Amboise. Sint Hubertus is de patroonheilige van de jacht. In de toren van de kapel zijn een heleboel geweien verwerkt. Wel een beetje vreemd dat de vegetariër Leonardo da Vinci in de kapel ligt van de beschermheilige van de jacht.


011 St Hubertuskapel060 St Hubertuskapel

Het was die ochtend regenachtig weer. Het begon te druppen toen we het hotel verlieten en het duurde vervolgens uren voordat het weer droog werd. De foto's zien er daardoor een beetje somber uit. Hier de kapel en de geweien in de toren.

015 Borstbeeld Da Vinci Kasteel Amboise053 Borstbeeld Da Vinci Kasteel Amboise

Hoewel er weinig tot niets bewaard is gebleven van de jaren dat Leonardo in Amboise verbleef krijg je zowel in het kasteel als in Clos Lucé de indruk dat Amboise destijds het middelpunt van de wereld was. Het feit dat Leonardo hier was wordt vooral commercieel volledig uitgebuit.

013 Kasteel Amboise binnen027 Wapen Kasteel Amboise

We hebben ook het kasteel zelf bezocht. Hoewel het een relatief belangrijk kasteel is viel de binnenkant een beetje tegen. De bekende oude meubeltjes en schilderijen en je staat vrij snel in de giftshop.

032 Kasteel Amboise met Gé


Niet bijster origineel, de lijst in de tuin die je kunt gebruiken om van je foto een schilderijtje te maken. Op de plattegrond stond iets over een verborgen stekelvarken. We hadden de hele muur al afgezocht toen we ontdekten dat het stekelvarken verborgen zat achter de poort in de muur.

040 Verborgen stekelvarken Kasteel Amboise


Het stekelvarken zit verstopt in de muur in de verte op onderstaande foto.

038 Kasteel Amboise


Op de volgende foto kijk je vanaf het stekelvarken naar het kasteel.

043 Kasteel Amboise

De waterspuwers die aan het kasteel zijn aangebracht doen hun werk op zo'n regenachtige dag.

008 Waterspuwers Kasteel Amboise050 Kasteel Amboise + Arjan

056 St HubertuskapelSt Hubertus kapel
065 Kasteel AmboiseKasteel Amboise

066 Hotel, open raam is onze kamer

Hierboven de straat naast het kasteel. Het open raam op de foto hoorde bij onze hotelkamer.


Zwarte roodstaart

069 Zwarte roodstaart


Bij de St Hubertuskapel zagen we deze zwarte roodstaart, een vogel die zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving en het daarom ook prima doet bij zo'n oud kasteel.
Hierna het kasteel vanaf de overkant van de rivier.

077 Kasteel Amboise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten