vrijdag 5 augustus 2016

De tuinen van VersaillesWe zijn natuurlijk niet alleen naar Versailles gegaan voor de filmlocaties. We hebben de eerste dag alleen in de tuinen gewandeld. Er is soms discussie of het kasteel van Versailles is of het paleis van Versailles. Het woord paleis is eigenlijk gereserveerd voor kastelen die in de stad liggen. In het buitengebied spreken we over kastelen. Tegenwoordig ligt het kasteel van Versailles in de stad, maar in de hoogtijdagen van het kasteel was dat niet het geval. Zoals het ansichtkaartje hierboven laat zien.

082 Kasteel van Versailles tuinen


Hieronder een aantal foto's uit het deel van de tuinen direct achter het paleis.

073 Kasteel van Versailles tuinen077 Kasteel van Versailles tuinen095 Kasteel van Versailles tuinen089 Kasteel van Versailles tuinen084 Kasteel van Versailles tuinen114 Kasteel van Versailles100 Kasteel van Versailles tuinenWe zijn wat dieper de tuinen ingelopen in de richting van de hoge fontein op de achtergrond. Op de voorgrond zien we Latona's fontein. Bovenop de fontein staat Latona met haar kinderen Apollo en Diana, op de laag daaronder zitten kikkers en onderaan schildpadden en alligators.
Deze fontein heeft als inspiratie gediend voor Buckinghams fountain in Chicago, de fontein uit het beginfilmpje van de serie Married with children. We hopen deze fontein volgend jaar te bezoeken.

124 Kasteel van Versailles tuinen127 Kasteel van Versailles tuinen109 Kasteel van Versailles tuinen


De meeste fonteinen stonden niet aan tijdens ons bezoek.

Hieronder één van de Bassins des lézards. Deze ligt naast de fontein van Latona.

128 Kasteel van Versailles tuinenIn de drakenvijver gaan de dolfijnen en zwanen met cupido's de draak te lijf. Uit de bek van de draak schijnt de fontein 27 m hoog te spuiten, maar niet toen wij er waren.

164 Kasteel van Versailles tuinen
150 Kasteel van Versailles tuinen


Deze waterval valt nogal uit de toon bij alle andere fonteinen in de tuinen. De waterval is onderdeel van een tijdelijke tentoonstelling (juni tot oktober 2016) van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Die tentoonstelling bestond voor een deel uit (licht)installaties in het paleis en deels uit objecten in de tuinen. De landschapsarchitect André Le Nôtre, ontwerper van de tuinen van Versailles, had in zijn oorspronkelijke ontwerp een waterval opgenomen in de lange as van de tuin. Die waterval is nooit gerealiseerd, maar is nu door Eliasson opgenomen in de tentoonstelling.
Op de voorgrond de Apollo fontein.

158 Kasteel van Versailles tuinen


Hieronder het zicht op het kasteel vanaf de Apollovijver.

154 Kasteel van Versailles tuinen162 Kasteel van Versailles tuinenDe vijver bij de Neptunusfontein


175 Kasteel van Versailles tuinen

172 Kasteel van Versailles


Het kasteel zag er prachtig uit in de avondzon. Tijd om te vertrekken. De volgende dag zouden we opnieuw voor een groot deel in en rond dit kasteel doorbrengen.


179 Kasteel van Versailles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten